De 7 hoofdchakra's

 

De chakra’s                                               

 De chakra’s zijn energiecentra in het etherisch lichaam, die zorgen voor uitwisseling van energie tussen het lichaam en de kosmos. Zij zijn de transformatoren van kosmische energie. Wanneer voldoende energie-uitwisseling plaatsvindt voelen wij ons energiek en vitaal. De chakra’s kunnen meer of minder goed functioneren, hetgeen samenhangt met de lichamelijke- en/of emotionele gesteldheid waarin men op dat moment verkeert. Er zijn 7 hoofdchakra’s, de kleinere laten we even buiten beschouwing.

 

De chakra’s werken samen met de endocriene klieren. Dit zijn klieren met een inwendige afscheiding, beter bekend als hormoonklieren.

De chakra’s zijn op diverse manieren te beïnvloeden zoals aromatherapie, edelsteentherapie, meditatie, yoga, soundhealing, bachbloesemtherapie, kruiden, magnetiseren, endocriene klier-oefeningen, kleurtherapie, ademhalingsoefeningen, enz.

De allerbelangrijkste methode echter is bewustwording !

Het bewust worden van angsten, frustraties, oude overtuigingen, vooroordelen, enz. Snelle spirituele groei is alleen mogelijk door te durven kijken naar onszelf en de moed hebben oude patronen los te laten.

Hoe groter het bewustzijn van de mens, hoe hoger de grootte en het trillingsgetal van de chakra’s. Daardoor een sterkere uitstraling.

 

Door het activeren van de chakra’s worden de diverse lagen van de aura positief beïnvloed. Fysiek zal je lichaam gezonder en stralender worden. Emotioneel gezien kun je meer vreugde ervaren en zullen je emoties meer in harmonie zijn. Mentaal gezien wordt je denken rustiger, helderder en creatiever. En spiritueel gezien krijg je meer inzichten en sta je meer open voor je intuïtie.

 

Elk chakra afzonderlijk staat voor een bepaald thema, een bepaalde levensperiode waarin dat thema het meest actief is, bepaalde lichaamsfuncties, enz. Ieder chakra is verbonden met een bepaalde kleur, geur, edelsteen, klank, planeet, enz. Daardoor kunnen ook via dat soort behandelingen de chakra’s worden beïnvloed.1e chakra :         Stuit chakra (Muladhara)

“Aarden”, de wil tot (over)leven

Fysieke werking : wervelkolom, botten, darmen, bloed-

vorming, celvorming, bloedverdeling

Kleur : rood+

Leeftijd : 1 - 7

Endocriene klier : bijnieren

Wortelchakra

Als ik weet wie ik ben en wat ik wil…. Het WC staat voor onze basis en heeft te maken met fysiek er zijn, grond onder je voeten voelen en je thuisvoelen in situaties zodat je niet wankelt. Als het eerst chakra goed functioneert dan voel je je geaard, stabiel, veilig en verbonden met je fysieke lichaam. Je hebt het gevoel voldoende territorium te hebben,.

Als het WC niet in balans is kunnen er tal van klachten ontstaan zoals concentratiestoornissen, overgevoeligheid ervaren en je niet geaard voelen.

Een onderactief eerst chakra uit zich vaak door angst, nervositeit en je onwelkom ergens voelen. Wanneer het 1e chakra overactief is kun je heel hebzuchtig zijn en een overdreven drang hebben naar veiligheid, Vaak gaat men dan veranderingen tegen.

 


2e chakra :         Seks chakra of Heiligbeen chakra (Svadhisthana)

Begeerte, voortplanting, creativiteit

Fysieke werking : voortplantingsorganen, blaas, nieren,

bloed, lymfestelsel

Kleur : oranje

Leeftijd : 7 - 14

Endocriene klier : geslachtsklieren

Sacraalchakra

Kan ik delen met wie en wat ik wil…. Het sacraalchakra heeft te maken met gevoelens en seksualiteit. Wanneer deze open is, stromen je gevoelens vrijelijk en worden deze uitgedrukt zonder overemotioneel te zijn. Je bent open voor intimiteit en je kunt gepassioneerd en levendig zijn. Je hebt geen problemen met het omgaan met je seksualiteit.

Als je geneigd bent om stijf en onemotioneel te zijn of als je een pokerface hebt, dan is het sacraalchakra onderactief. Je bent dan niet erg open naar mensen toe,

Als dit chakra overactief is, ben je geneigd om altijd emotioneel te zijn. Je zult je emotioneel gehecht voelen aan mensen en kek ut erg seksueel zijn.

 


3e chakra :         Plexis Solaris of Zonnevlecht (Manipura)

Macht, eerzucht, emoties, directe verbinding met het

emotionele lichaam, waarnemen van andermans energie

Fysieke werking : maag, lever, galblaas, milt, alvleesklier, darmstelsel

Kleur : geel

Leeftijd : 14 - 21

Endocriene klier : alvleesklier of pancreas

 

Zonnevlechtchakra – straal ik dat uit naar mijn omgeving….

De zonnevlechtchakra heeft te maken met je doen en gelden in een groep. Wanneer deze open is, voel je dat je controle hebt en je voldoende zelf waardering hebt.

Wanneer de zonnevlechtchakra onderactief is, ben je geneigd naar passiviteit en besluiteloosheid. Je bent waarschijnlijk timide en krijgt niet wat je wilt.

Als deze chakra overactief is, ben je dominerend en mogelijk zelfs agressief,.

 


4e chakra :         Hart chakra (Anahata)

Liefde, mededogen, vertrouwen, overgave aan het bestaan

Fysieke werking : hart, bloed, bloedsomloop, borstkas,

bovenste deel van de longen

Kleur : groen

Leeftijd : 21 - 28

Endocriene klier : thymus

 

Hartchakra – heb en krijg ik genoeg liefde…

Het hartchakra heeft te maken met liefde, aardig zijn en affectie. Wanneer deze open is heb je compassie en ben je vriendelijk en werk je aan harmonieuze relaties.

Wanneer je hartchakra onderactief is, ben je koel en afstandelijk.

Als deze chakra overactief is, kun je mensen met je liefde verstikken en zou je liefde wel eens tamelijk zelfzuchtige redenen kunnen hebben.

 


5e chakra :         Keel chakra (Vishuddha)

Expressie (uitdrukking), creativiteit, communicatie, zuivering

Fysieke werking : keel, nek, kaken, stem, slokdarm, bronchiën, longen

Kleur : (licht)blauw

Leeftijd : 28 - 35

                               Endocriene klier : schildklier en bijschildklieren

 

Keelchakra – te kunnen uiten

Het keelchakra heeft te maken met zelfexpressie en praten. Wanneer deze open is heb je geen problemen met jezelf uitdrukken en zou je dat ook op een artistieke manier kunnen doen.

Wanneer deze chakra onderactief is, ben je geneigd niet veel te spreken en ben je waarschijnlijk introvert en verlegen. Niet de waarheid spreken kan deze chakra afsluiten.

Als deze chakra overactief is ben je geneigd teveel te spreken, gewoonlijk om mensen te domineren en op een afstand te houden. Je bent dan ook een slechte luisteraar.


6e chakra :         Derde oog of Voorhoofd chakra (Ajna)

Intuïtie, spiritualiteit, inzicht

Fysieke werking : ogen, oren, neus, bijholten, kleine hersenen

Kleur : indigo (donkerpaars)

Leeftijd : 35 - 42

Endocriene klier : hypofyse

 

Voorhoofdchakra – mijn intuïtie te gebruiken –

Het voorhoofdchakra heeft te maken met inzicht en visualisatie. Wanneer deze open is, heb je een goede intuïtie. Je kunt geneigd zijn om te fantaseren.

Als deze overactief is ben je niet goed in het voor jezelf denken en zou je geneigd kunnen zijn om veel op autoriteiten te vertrouwen. Je kunt rigide zijn in je denken en teveel op geloof vertrouwen. Je zou zelfs gemakkelijk in de war kunnen raken.

Wanneer dit chakra overactief is zou je wel eens teveel in een fantasiewereld kunnen leven. In buitensporige gevallen zijn hallucinaties mogelijk.

 


7e chakra :         Kruin- of Kroon chakra (Sahasrara)

Kosmische eenheid, het zuivere zijn, verlichting

Fysieke werking : grote hersenen

Kleur : goud, wit of violet

Leeftijd : 42 - 49

Endocriene klier : pijnappelklier of epifyse

 

Kruinchakra – in spiritualiteit groeien---

Het kruinchakra heeft te maken met wijsheid en een zijn met de wereld. Wanneer deze chakra open is ben je onbevooroordeeld en sterk gewaar van de wereld en jezelf,

Als deze onderactief is ben je niet bijzonder bewust van spiritualiteit. Je bent waarschijnlijk tamelijk rigide in je denken.

Als deze chakra overactief is, intellectualisme je dingen waarschijnlijk teveel. Je zou verslaafd kunnen zijn aan spiritualiteit en je zou je lichamelijke behoefte kunnen negeren.